Een ding is zeker, je bent niet alleen.
Ongeveer 1 op de 7 mensen krijgt te maken met Burn-out achtige verschijnselen.
De belangrijkste oorzaak van een burn-out is meestal een extreem verstoorde balans tussen wat uitgevoerd moet worden, en wat diegene daarvoor terugkrijgt. Zowel op de werkvloer als thuis. Denk daarbij aan waardering of salaris, maar ook het terugzien van (positieve) resultaten en een fijn werkrooster. Een goed evenwicht tussen inspanningen en rust nemen is erg belangrijk.
Een burn-out is onlosmakelijk verbonden met stress. Wanneer we ons gestresst voelen maakt het lichaam zich klaar voor een “vluchten of vechten” reactie, het hart gaat sneller pompen waardoor er meer zuurstof door het bloed stroomt en naar de spieren wordt gestuurd. De ademhaling versnelt en het zweet breekt uit. Ook worden de zintuigen sterker en maakt het lichaam een grote hoeveelheid stresshormonen aan. Een voorbeeld daarvan is adrenaline. De “vluchten of vechten” reactie is niet per se negatief want daardoor zijn we op onze hoede, dit zit in ons DNA gebakken. Die heftige reactie van het lichaam wordt pas negatief wanneer dat gevoel constant blijft aanhouden. Mensen die zich continu zorgen maken over bijvoorbeeld hun werk, relatie, kinderen en financiën herstellen niet meer van deze reactie waardoor zij non-stop actief zijn en altijd ‘aan’ staan. Ze krijgen gewoonweg geen rust meer, en vallen uiteindelijk uit het arbeidsproces.
Wanneer we kijken naar de symptomen van een Burn-out, is het belangrijk onderscheid te maken tussen “Overspannen”, “Depressie” en Burn-out”. De verschijnselen lijken op elkaar maar toch zijn er duidelijke verschillen.
Over het algemeen wordt overspannen het voortraject van een burn-out genoemd. iemand staat dan al weken, maanden bloot aan een ongewoon niveau van stress en zal slechter slapen, veel liggen piekeren, zich slecht kunnen concentreren en het gevoel te hebben de controle te verliezen. dit gaat vaak gepaard met lichamelijke klachten als hoofdpijn, hartkloppingen, buikpijn. Wanneer de klachten langdurig aanhouden (>6 maanden) dan kunnen we spreken van een Burn-out.
Bij een burn-out gaat iemand, vaak gedurende zeer lang, vaak jaren, over zijn/haar grenzen grenzen. Hoe langer iemand doorloopt met burn-outklachten, des te langer ook de herstelperiode. Daarnaast kunnen gebeurtenissen die een grote impact op het leven hebben, zorgen voor extra belasting en grote hoeveelheden stress. Denk aan het krijgen van een kind, trouwen, verhuizen en het ziek worden of overlijden van een naaste.
Tussen depressie en burn-out zit over het algemeen wel een grote overlap. Iemand die last heeft van een burn-out kan ook depressief zijn en de symptomen komen veelal overeen. Zowel concentratie- en slaapproblemen als een uitgeblust gevoel zijn kenmerken voor een depressie maar ook voor een burn-out. Toch zit er een groot en belangrijk verschil tussen het hebben van een burn-out en depressief zijn. Iemand met een Burn-out wil over het algemeen nog wel heel erg graag maar kan gewoonweg niet meer. Bij een depressie kan iemand zeker nog wel, maar heeft gewoonweg echt nergens meer zin in. Een burn-out kan ook overgaan in een depressie.
Vroeger dacht men dat alleen rust voldoende was om te herstellen van een Burn-out. Tegenwoordig weten we dat een actieve aanpak nodig is. Niet alleen om sneller te herstellen, ook om te voorkomen dat u opnieuw een burn-out krijgt.
Het herstel verloopt in 3 fasen. In iedere fase zijn er dingen die u zelf kunt doen om te herstellen. Wij begeleiden u hierin graag.
De begeleiding zal in 3 fases verlopen;
- In de eerste fase leert u te begrijpen en te accepteren dat u een burn-out heeft. Rust en ontspanning zijn belangrijk in deze fase. Wissel activiteiten en ontspanning af.
- In de tweede fase gaat u mogelijke oorzaken van spanning op een rijtje zetten. Daarna gaat u oplossingen bedenken voor deze problemen. Ook kijkt u naar hoe u met spanning omgaat. En hoe u dit in de toekomst anders zou kunnen doen.
- In de derde fase voert u de zelfbedachte oplossingen uit. U pakt steeds meer uw normale bezigheden op.