Een depressie wordt voornamelijk gekenmerkt door een langdurige aanwezigheid van sombere gevoelens en/of verminderde interesse of plezier hebben in bijna alles wat je doet. De oorzaken en gevolgen hiervan verschillen per persoon. Depressiviteit komt veel voor. In alle leeftijden, bij zowel mannen als vrouwen, onder hoog- en laagopgeleiden. Vrouwen zijn vaker depressief dan mannen. En mensen met een lage opleiding zijn vaker depressief dan mensen die hoogopgeleid zijn.
Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders krijgt ooit in het leven een depressie. U bent dus niet de enige!
Ongeveer 40% van onze clienten heeft last van een depressieEr zijn ook mensen, die door de jaren heen last hebben van zeer sombere (depressieve) en dan weerheel erg vrolijke (manische) perioden. Iemand die hier last van heeft, heeft een bipolaire stoornis (ook wel Manisch Depressieve Stoornis genoemd).
De oorzaak van de klachten bij een depressie is vaak niet bekend en de klachten bij een depressieverschillen van persoon tot persoon. Veel voorkomende klachten zijn;
– Nergens meer zin in hebben
– Vermoeidheid
– De klachten lijken uw leven te beheersen
– Gevoelens van verdriet, vaak huilen
– Hopeloos gevoel
– Gevoel van leegheid of somberheid
– Geen concentratie, futloos of energieloos
– Geen etenslust
het leven heeft geen zin meer, gedachten over de dood
(Als dit zo is, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts!)
Herkent u zich in bovenstaande klachten, dan kan het inderdaad zijn dat u last heeft van een depressie. Hulp bij deze klachten kan u weer in balans brengen.
Voor uw behandeling kijken we vooral wat voor U werkt, gewoon heel praktisch. We kijken samen wat we kunnen doen zodat u weer balans in uw leven krijgt.
Als uw klachten erger zijn, krijgt u soms ook cognitieve therapie. Dat betekent dat we dieper ingaan op uw gedachten en uw gedrag. U krijgt uitleg over wat depressieve klachten zijn. En over wat er wel werkt en juist niet werkt om depressieve klachten tegen te gaan. Ook leert u hoe u niet-helpende gedachten kunt vervangen door helpende gedachten. Daarnaast leert u hoe u zich beter kunt ontspannen.
Bij seizoensgebonden depressie (de bekende winterdepressie) kan lichttherapie een oplossing zijn. Dit kan REFIND zelf.
Gemiddeld zijn onze cliënten na 5-12 gesprekken verbeterd of hersteld.
Depressie bij ouderen
Ook bij ouderen komt een depressie regelmatig voor. Als een oudere eerder in zijn of haar leven depressieve periodes heeft meegemaakt, is de kans op een depressie op oudere leeftijd groter. Een depressie wordt bij ouderen niet altijd als zodanig herkend. Als ze al naar de huisarts gaan, leggen ze vaak de nadruk op lichamelijke klachten. In deze leeftijdsfase komen veel verlieservaringen voor (verlies van partner, gezondheid, contacten, werk), die sterk kunnen bijdragen aan sombere gevoelens. Deze somberheid kan door de persoon zelf, maar ook door familie en vrienden ten onrechte als ‘horend bij de leeftijd’ worden ervaren, waardoor een depressie niet wordt herkend. Maar ook een depressie op oudere leeftijd is goed te behandelen.