Rouw uit zich door allerlei gedachten, gevoelens en ervaringen, maar ook door uw eigen reactie op die gevoelens en de manier waarop u ermee omgaat. Rouw is dus geen passief ondergaan van alles. Dat maakt ook dat rouw niet voor iedereen hetzelfde is. Hoe iemand reageert, verschilt per persoon en hangt ook samen met bijvoorbeeld de omstandigheden van het overlijden of de scheiding, of de mensen in de omgeving.
Er is niet één manier om te rouwen. Iedereen heeft zijn eigen manier. De één huilt veel en trekt zich terug, terwijl de ander intensief gaat sporten of juist hard gaat werken om afleiding te hebben of zich beter te voelen.
Misschien kende u sommige gevoelens niet eens van uzelf, zoals angst, woede, somberheid, verlangen, eenzaamheid, vervreemding, lusteloosheid, schuld, of wanhoop. Ook kan het juist zijn dat u geen verdriet lijkt te voelen. Het kan maken dat u twijfelt aan uzelf. Vaak komen er ook lichamelijke klachten bij, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, of slapeloosheid. Veel voorkomende klachten bij rouw of verliesverwerking zijn;
– Dromen en nachtmerries
– Concentratieproblemen
– Onrust
– Lusteloosheid
– Slapeloosheid en/ofvermoeidheid
– Hyperalertheid
– Prikkelbaarheid
– Verminderde weerstand
– Buikpijn
– Veranderde stoelgang
– Verstoorde eetlust
Voor uw behandeling kijken we vooral wat voor U werkt, gewoon heel praktisch. We kijken samen wat we kunnen doen zodat u weer balans in uw leven krijgt.
Het lijkt een tegenstelling tussen verstand en gevoel: u weet dat het niet kan, maar gevoelsmatig kunt u nog niet geloven dat uw dierbare niet meer terugkomt. Acceptatie van het verlies is een proces dat vaak niet op één moment klaar is. Soms kan een geur, bepaalde muziek, of een omgeving waar u veel met uw dierbare geweest bent, weer het gevoel terugbrengen dat hij of zij er nog is. Geef uzelf hier de ruimte voor.
Er zijn dingen die u zelf al kunt doen zoals;
– Zorg voor een goed dagritme:
– Neem uw rustmomenten
– Beweeg regelmatig en ga naar buiten
– Eet gezond en neem eventueel vitamines om uw weerstand te ondersteunen
– Gun uzelf de tijd voor het omgaan met uw verlies
– Wees mild voor uzelf en heb aandacht voor eventuele klachten (klachten zijn vaak signalen van het lichaam die aangeven dat het te veel is)
– Overleg met uw huisarts over bijvoorbeeld slaapmedicatie en vertel dan over uw situatie. (Vraag niet alleen om een pilletje tegen de pijn. Vraag aandacht voor de oorzaken van de klachten en alles waarmee u nu te maken heeft.)
Mocht dit niet helpend zijn dan kunt u bij REFIND terecht voor een behandeling. U krijgt uitleg over wat rouw en verliesverwerking nu eigenlijk betekent. En over wat er wel werkt en juist niet werkt om met rouw en verlies om te gaan. We doen dit met Cognitieve Gedragstherapie waarbij u samen met de psycholoog naar uw gedachten en verwachtingen gaat kijken. Helpen ze u? Kloppen ze met de werkelijkheid? U leert anders denken, waardoor u zich beter gaat voelen.