[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-kr401mhi’ admin_preview_bg=”]
In deze blog legt Cas aan de hand van een typische coaching afspraak uit wat hij doet bij Refind: mensen laten ontspannen door goed naar ze te luisteren. Hij creëert rust in hun hoofd en laat ze zien dat hun eigen gedachten vaak overdreven negatief zijn.
Het is een prachtige maandagmorgen als ik wordt gebeld door Ingeborg. Of ik met een jongeman wil spreken die zich heeft gemeld bij RefindYourself. Hij heeft een uitstekende opleiding genoten, werkt als consultant bij een prestigieus kantoor en heeft een bruisend sociaal leven. Toch is hij doodongelukkig. Je gelooft het bijna niet maar zulke mensen spreek ik dagelijks. Vaak zitten ze in een burn-out of in de fase ervoor. Deze jongen voelt zich volgens Ingeborg vermoeid, onvoldaan en angstig.
Een week later heb ik mijn eerste sessie met hem. Als hij komt binnenlopen zie ik dat de rustgevende omgeving hem goed doet. Hij woont in een appartement in Amsterdam en de ruime opzet van ons historische pand laat hem ontspannen. Ik begeleid hem naar een kamer waar wij tegenover elkaar gaan zitten.
Na wat small-talk komen er al snel serieuze onderwerpen aan bod. Ik laat hem praten, probeer hem te begrijpen en vooral niet te oordelen. Hij heeft het over onderwerpen die ik vaak hoor van de jonge professionals die ik begeleid. Er zijn bijvoorbeeld wat strubbelingen in zijn relatie. Nadat hij hier over verteld heeft komt hij echter zelf tot de conclusie dat het niks zorgwekkends is.
Zijn werk is wel een probleem. Sommige weken moet hij overwerken. Dit vond hij altijd al stressvol omdat hij op doordeweekse avonden vaak afspraken met vrienden moest afzeggen. Hij hecht veel waarde aan sociale activiteiten en vond dit dus erg vervelend. Tijdens de lockdown was het overwerken extra zwaar. Voorheen was het nog oké om over te werken: samen met collega’s eten op kantoor en daarna nog even door. Er heerste dan een fijne work hard, play hard sfeer. Nu was dat er ook niet meer en bleven alleen de lasten, niet de lusten.
Voordat ik het weet zijn er twee uur voorbij. Ik heb verdiepende vragen gesteld en een paar keer kort samengevat wat hij mij heeft verteld. Hierdoor kon hij eindelijk een keer zijn hele verhaal kwijt zonder bang te zijn voor het oordeel van zijn gesprekspartner. Hij kon zijn gedachten op een rijtje krijgen en zag in dat bepaalde gedachten overdreven negatief waren. Sommige waren zelfs ronduit onzin! Maar dat besef je alleen als je hardop denkt (en je coach je af en toe vragen stelt over inconsistenties in je verhaal 😛). Het deed hem beseffen hoe extreem kritisch hij is op zichzelf.
Het is iets wat ik veel zie bij jonge professionals zoals hij: er moet gepresteerd worden en als het niet lukt dan ligt het aan henzelf. Op zich is dit natuurlijk geen slechte mindset. Het tegenovergestelde, de hele wereld als schuldige aanwijzen behalve jezelf, is minder functioneel. Er is echter een middenweg: met compassie bij jezelf te raden gaan. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen. Zou je die ook helemaal afbranden als hij iets verkeerd doet? Nee natuurlijk niet. Je zou hem moed inpraten en aanmoedigen om het nog een keer te proberen. We spreken af dat hij vanaf nu de intentie heeft om meer compassie te hebben voor zichzelf.
Ook spreken we af dat hij een Balansmeting gaat invullen. Dit is een vragenlijst wat laat zien hoeveel spanning iemand ervaart, waar dit aan ligt en wat het risico is op burn-out. Dat allemaal op een wetenschappelijk onderbouwde manier!
Aan de hand van de resultaten van de Balansmeting en onze gesprekstof gaan we meer intenties zetten. Wat kunnen wij bijvoorbeeld doen om te zorgen dat hij minder stress ervaart op werk? Ik heb er alle vertrouwen in dat hij over een paar maanden meer ontspannen en voldaan is.
[/av_textblock]